MIT KELL TUDNI A LABDÁKRÓL...

A kosárlabda játék világszerte, így Magyarországon is mind nagyobb népszerűségnek örvend. A fejlődés ráadásul kétirányú: a kosárlabda ma már nem csak látványos versenysport, hanem egyre inkább szabadidő sport is. A két véglet: az NBA és a lakótelepi zsákoló verseny. A világ
vezető sportszergyártó cégei a sokféle elvárásnak egyre bővülő labda kínálattal igyekeznek megfelelni. A megfelelő labda kiválasztása így ma már nem egyszerű feladat, ehhez próbálunk most némi segítséget nyújtani. Az igényeinknek megfelelő kosárlabda kiválasztásához az alábbi szempontokat kell figyelembe vennünk: a./ a labda használójának kora és termete, b./ szabadban vagy tornateremben fogjuk-e használni, c./ milyen igénybevételnek lesz kitéve a labda (hobby-sport, edzések, hivatalos mérkőzések stb.), d./ és talán a leglényegesebb: pénztárcánk vastagsága, hiszen a különböző minőségű labdák között akár 15-20-szoros árkülönbség is előfordulhat! A LABDÁK MÉRETE A labdák hivatalos méretét és súlyát a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (F.I.B.A.) határozza meg. Erre utal egyes labdákon az "Official Size and Weight" (Hivatalos méret és súly) felirat. A felnőttek mérete a 7-es. Bár általános szabály erre vonatkozóan nincs, 7-8 éves korig 3-as (kézilabda méretű), kb. 12 éves korig pedig 5-ös (futball-labda méretű) labdát használjunk. Néhány cég, de különösen a hivatalos NBA labdákat gyártó SPALDING nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a felnőtt labdákkal azonos konstrukciójú, minőségű és esztétikai megjelenésű, igényes labdákat kínáljon a kisebb méretekben is, lehetővé téve így a legkisebbek bevonását a minőségi kosárlabda oktatásba. Európában kuriózumnak számít a 6-os méretű kosárlabda, az Egyesült Államokban viszont ez a hivatalos méret hölgyek számára! A KOSÁRLABDÁK ANYAGA Az egyszerűbb labdák “gumiból” (ez valójában PVC-t is jelenthet), a versenylabdák legtöbbször valódi bőrből készülnek. Még jobb tulajdonságokkal rendelkezik a SPALDING cég által kifejlesztett “kompozit” alapanyag.
 
Bár a gumilabdák a legolcsóbbak, számos célra tökéletesen megfelelnek. Legyünk azonban óvatosak: a piac rengeteg “kosárlabdának látszó tárgyat” kínál, amely strandoláshoz kiváló, a valódi igénybevételt azonban nem tűri.
A jó minőségű gumi labda 3-rétegű, ezért jól tartja alakját és jól pattan. Vásárlás előtt győződjünk meg a labda gömbölyűségéről, ellenőrizzük, nincsenek-e repedések, sérülések a felületén. Figyeljünk arra, hogy a labda szemcséi kellemes tapintást és megfelelő tapadást biztosítsanak.
A jó minőségű gumilabda viszonylag jól tűri az aszfaltot és az időjárás viszontagságait, de szabványos mérete és súlya miatt, alkalmas tornatermi edzésekre iskolai kosárlabda oktatásra is.
Az élsportban nagy értékű versenylabdák használatosak. Ezek között is a legjobbak 4-rétegűek. Külső héjuk 8 egymás mellé ragasztott bőrszelet, melyet un. csatornák választanak el egymástól. Ezek a “barázdák”  teszik a labdát “érzékelhetővé” és jól irányíthatóvá. Hasonló konstrukciójú labdák készülnek műbőrből is, ezek tapintása általában keményebb, viszont nagyon tartósak és lényegesen olcsóbbak.

Néhány éve a hivatalos NBA labdákat gyártó SPALDING cég a bőrt egy forradalmian új, “kompozit” anyaggal cserélte föl, amelyet valódi bőr és szintetikus anyagok “ötvözésével” állítanak elő. Az eredmény egy minden korábbinál jobb tapadású és kellemesebb tapintású héj. További előnye, hogy vadonatúj állapotban is jól tapad, nincs szükség a bőrlabdáknál megszokott többhetes “bekoptatásra”. Ráadásul a felszíne nem bolyhosodik ki idővel, így a labda élettartama lényegesen hosszabb.

KÜLTÉRI? BELTÉRI?
A jó minőségű gumilabdák viszonylag jól tűrik a kültéri használat viszontagságait. Néhány vezető cég igényesebb streetball barátokra is gondolva műbőrből, bőrből és kompozit alapanyagból (SPALDING) is készít igen jó minőségű, aszfaltbarát labdákat. Ezek általában “Indoor/Outdoor” (Kültéri/Beltéri) vagy “Outdoor” (Kültéri) felirattal vannak ellátva. Természetesen minden jó minőségű streetball alkalmas beltéri használatra is. Soha ne használjuk azonban szabadban nagy értékű versenylabdánkat, amely “Indoor” (Beltéri) felirattal van ellátva.


A KOSÁRLABDA KARBANTARTÁSÁRÓL

A jó minőségű labdától elvárható, hogy minimum 48 órán át a szelepnél feltüntetett határértékek között tartsa a belső nyomást. Csak keményre fújt labdát vásároljunk: ez némi biztosítékot jelent arra, hogy megfelelően tartja a levegőt. A labdát tartsuk az előírt légnyomáson, vigyázzunk, ne fújjuk túl ! Ha huzamosabb ideig nem használjuk, átmenetileg csökkentsük a légnyomást. A szeleppel bánjunk nagyon óvatosan, mert ez a labda legérzékenyebb része, ráadásul nem javítható, nem cserélhető. Pumpálás előtt a szeleptűt nedvesítsük meg, majd lassú, csavaró mozdulattal toljuk a szelepbe. Pumpálás után ugyanígy húzzuk ki. Az esetleges szennyeződést nedves , szappanos ruhával vagy szivaccsal tudjuk eltávolítani. Ne használjunk dörzsölő, vagy vegyileg agresszív anyagokat és tisztítószereket.

szerkezet

1. Az legtöbb SPALDING
kosárlabda belsejében
dupla butil tömlő tartja a
nyomást
2. A bőr és szintetikus
labdák egy kétrétegű,
mintegy 9,6 km hosszú,
nylon szálból álló erősítés
teszi formatartóvá.
3. A felső réteg alatti héj
formázott kompozit bőr,
vagy szintetikus műbőr.
gumiból készül, amely
a szálréteget és a külső
köpenyt vulkanizálás
segítségével stabilizálja
4. A külső réteg a
versenylabdáknál
marhabőr, ZK

1. A SPALDING gumi
kosárlabdák belsejében dupla butil tömlő tartja a nyomást, ebbe pattintják bele a peremes
szelepgumit.
2. A belső és külső réteg alatti héj formázott nylon és
poliészter szerkezet, amely a labdát formatartóvá teszi.
3. A külső réteg speciális
gumi, melyet nagy
nyomással sajtoltan a fenti
rétegek köré, egyben
kialakítva a jellegzetes
napabőrt utánzó felületet is.
Erre utólag kerülnek fel a különféle színes minták.
1. A SPALDING röplabdák
belsejében szintén dupla butil tömlő tartja a nyomást, a szelepgumit belevulkanizálják.
2. A szerkezet következő
rétege egy kétrétegű nylon/poliészter szálszerkezet, amely a formatartóságot biztosítja.
3. A felső réteg alatti héj formázott gumiból készül, amely stabilitást és rugalmasságot ad
a külső rétegnek.
4. A külső réteg a labda típusától függően lehet speciális japán bőr, Clarina, PVC vagy gumi.


HOME